Introductie van de fiscale aftrekbaarheid van auto’s in België in 2023

In 2023 voert België belangrijke wijzigingen in de fiscale aftrekbaarheid van auto's in die gevolgen zullen hebben voor bedrijven en particulieren die voertuigen zakelijk gebruiken. Deze wijzigingen omvatten de invoering van fiscale stimuli voor hybride voertuigen, de installatie van laadpalen in bedrijven en de actualisering van de aftrekmogelijkheden voor hybride auto's en auto's met verbrandingsmotor. In dit artikel verkennen we deze wijzigingen en leggen we uit hoe ze de fiscale aftrekbaarheid van auto's in België in 2023 zullen beïnvloeden.

Fiscale aftrekbaarheid van hybride voertuigen vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 komen hybride voertuigen in België in aanmerking voor fiscale aftrekbaarheid. Deze wijziging is bedoeld om het gebruik van milieuvriendelijke voertuigen aan te moedigen en de koolstofuitstoot te verminderen. Bedrijven en particulieren die hybride voertuigen zakelijk gebruiken, zullen een deel van hun autokosten kunnen aftrekken van hun belastingen.

Laadpunten in bedrijven vanaf 1 januari 2023

Om het toenemende gebruik van elektrische en hybride voertuigen te ondersteunen, verplicht de Belgische regering bedrijven ook om oplaadpunten te installeren voor werknemers die deze voertuigen voor beroepsdoeleinden gebruiken. Deze oplaadpunten moeten tegen 1 januari 2023 geïnstalleerd zijn. Bedrijven die niet aan deze verplichting voldoen, kunnen worden beboet.

Hybride auto's en auto's met verbrandingsmotor komen vanaf 1 juli 2023 in aanmerking voor belastingaftrek

Vanaf 1 juli 2023 zullen hybride wagens en wagens met verbrandingsmotor in België in aanmerking komen voor fiscale aftrek. Deze wijziging is bedoeld om meer flexibiliteit te bieden aan bedrijven en particulieren die auto's voor zakelijke doeleinden gebruiken. Terwijl de fiscale stimulansen voor hybride voertuigen blijven bestaan, zullen bedrijven en particulieren die auto's met verbrandingsmotor gebruiken ook een deel van hun autokosten van hun belastingen kunnen aftrekken.

Conclusie

De fiscale aftrekbaarheid van auto's in België verandert in 2023, met belangrijke updates betreffende de beschikbare incentives voor hybride voertuigen, de installatie van laadpalen in bedrijven en de voorwaarden om in aanmerking te komen voor hybride auto's en auto's met verbrandingsmotor. Door op de hoogte te blijven van deze wijzigingen en gebruik te maken van de beschikbare fiscale stimuli, kunnen bedrijven en particulieren hun belastingverplichtingen verminderen en de overgang naar een groener transportsysteem ondersteunen.

Laten we de balans opmaken

Wilt u meer informatie van een van onze experts over dit onderwerp?