Een boekhouder of een fiscalist of allebei?

In België kan het verschil tussen een accountant en een fiscalist voor veel particulieren en bedrijven een bron van verwarring zijn. Hoewel beide beroepen een belangrijke rol spelen in het financiële beheer van een onderneming, verschillen ze op het vlak van hun expertise en verantwoordelijkheden.

Een accountant is een financiële professional die verantwoordelijk is voor het bijhouden van de financiële administratie van een onderneming, het opstellen van jaarrekeningen en ervoor moet zorgen dat de onderneming voldoet aan boekhoudkundige normen en voorschriften. Zij kunnen hun klanten ook algemeen financieel advies en ondersteuning bieden. Accountants in België beschikken doorgaans over een breed scala aan vaardigheden en kennis, onder meer op het gebied van boekhouding, loonadministratie en naleving van de belastingwetgeving.

Een fiscalist daarentegen is een professional die gespecialiseerd is in fiscaal recht en fiscale planning. Zij adviseren particulieren en bedrijven over hoe zij hun belastingverplichtingen kunnen minimaliseren en zorgen ervoor dat zij alle relevante belastingregels naleven. Een fiscaal jurist helpt cliënten ook bij het indienen van hun belastingaangiften, het oplossen van geschillen met de belastingdienst en het behandelen van andere belasting gerelateerde kwesties.

Het is belangrijk op te merken dat accountants en fiscalisten in België verschillende niveaus van kwalificaties en certificeringen kunnen hebben. Een accountant kan een diploma hebben in boekhouding, financiën of een verwant vakgebied, en kan geaccrediteerd zijn door een beroepsorganisatie zoals het Instituut van Accountants en Belastingadviseurs (ITAA). Een fiscalist kan een diploma in de rechten, de economie of een aanverwant gebied hebben en kan geaccrediteerd zijn door een beroepsorganisatie zoals het Belgisch Instituut van Belastingadviseurs (IAB).

Kortom, bij het financieel beheer in België spelen zowel accountants als fiscalisten een belangrijke rol. Terwijl accountants een breder scala aan financiële diensten aanbieden, richten fiscalisten zich specifiek op fiscale kwesties. Afhankelijk van de behoeften van uw onderneming kunt u de diensten van zowel een accountant als een fiscalist nodig hebben.

Laten we de balans opmaken

Wilt u meer informatie van een van onze experts over dit onderwerp?